Gjesteblogger: Christian Falch om dokumentarfilmen Blackhearts

Christian Falch er dokumentarfilmskaper, produsent, tekstforfatter og grunnlegger av produksjonsselskapet Gammaglimt på Orkanger. I anledning visning av dokumentarfilmen Blackhearts, har vi invitert Falch til å gjesteblogge for oss. For å markere hjemkomsten av filmen – etter å ha gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler i verden – blir det førstkommende søndag arrangert et 4 timers opplegg på Rockheim med konsert, foredrag og film i svartmetallens navn. Hele programmet finner dere herGikk du glipp av verdenspremieren av Blackhearts på Kosmorama i år, så har du altså mulighet til å se den søndag 09. Oktober kl. 15.00

De fleste nordmenn er litt stolte av svartmetall. Svartmetall er den største kulturelle eksportvaren vi har å by på. Vi har vokst opp med svartmetallband som opptrer på TV, er med på ”hjemme-hos” reportasjer i Se og Hør eller som jobber i barnehage ved siden av karrieren. Bandene får statsstøtte for å spre det ”uhellige budskap” på turné og i studio, musikklegendene er invitert til Skavlan, og klenodier er utstilt på museum – som for eksempel sofaen som Mayem hadde i sitt øvingslokale.

09-blackhearts-vegar-at-home
Keep of Kalessin / Gorgoroth trommis Vegar Larsen sammen med familien

Men de fleste vet ikke hvor kontroversiell denne musikken er i utlandet. Årsaken er enkel. Norges sataniske image (skapt av en knippe langhårede tenåringer for 25 år siden under klimakset av svartmetallkontroversene) er fremdeles veldig levende i andre deler av verden. Jeg har reist rundt en god del og uansett hvor jeg kommer blir jeg alltid ønsket velkommen med frasen: “Aaaah, Norway! Black metal! Varg Vikernes!”

SATANISTPANIKK PÅ ORKANGER

Å bestemme seg for å bo på landsbygda var et enkelt valg for meg. Jeg liker det så mye at jeg har valgt å bli her til tross for de utfordringene det noen ganger forårsaker. Det er ingenting som skjer på Orkanger og dette er nettopp grunnen til at jeg liker meg her. Men for 15 år siden skjedde det faktisk noe. Noen brøt seg inn i den lokale kirka og skrev noen dårlig formulerte Latinske fraser i saueblod på veggen, veltet et par ting og stakk av. Politiet hadde ingen anelse om hvem som stod bak og en lokal lavskala satanistpanikk spredde seg på Orkanger. På mange virket dette veldig gjenkjennelig. 15 år tidligere opplevde vi kontroversene rundt svartmetallmiljøet og kirkebrannene, drap og selvmord som skapte overskrifter over hele verden. Stod virkelig politikontoret i Orkdal ovenfor en oppvåkning av en ny bølge av branner og blasfemikampanjer i svartmetallens navn?

I deres desperate forsøk på å lokalisere blasfemikerne, gjorde politiet det mest selvsagte – begynne å lete etter den langhårete fyren kledd i svarte t-skjorter med ulesbare bandlogoer ofte funnet hengende utenfor den lokale pubben i helgene. Med andre ord: De lette etter meg, og jeg var ikke vanskelig å finne. På politistasjonen stilte de meg spørsmål som ”har du mørke tanker?”, ”er du interessert i det okkulte?” og så videre.

Dette intervjuet er noe av det morsomste jeg har opplevd. Kombinasjonen av manglende fantasi og profesjonalitet hos politiet gjorde faktisk meg til en mistenkt i saken. Det var som å være i en Monty Python sketsj.

Dette er den eneste erfaringen jeg har som stigmatisert for min lidenskap for svartmetall i Norge. Ingen hadde noensinne brydd seg. Mora mi synes det er barnslig, min 86-årige tante syntes tatoveringene mine er vakre og Hadia Tajik som da var kulturminister gav meg komplement for Mayhem t-skjorta mi, når jeg var invitert for å snakke til henne om dokumentarproduksjon. Men ute i verden er situasjonen helt annerledes.

FORARBEIDET TIL FILMEN

Fra første dag visste jeg at svartmetall ikke bare handler om hamrende basstrommer, skrikende vokal, nagler og piercinger. For de dedikerte fansa er det en livsstil, det er noe hellig, det er religion! Å lage en film med dette på den måten vi ønskte å gjøre det var som å stikke hele trynet inn i vepsebolet.Men hey, svartmetall handler jo om å provosere, gjør det ikke?

Under forarbeidet med dokumentaren kom vi i kontakt med et stort spenn av dedikerte fans av norsk svartmetall fra alle deler av kloden. I hvert eneste land, by og bygd kunne finnes det lidenskapelige fans. Vi fant endeløse historier om sosialt utstøtte, rebeller og lidenskap, men endte opp med å fokusere på tre hovedkarakterer. De er veldig forskjellige, men de deler en felles drøm: Nemlig å spille live med sine band i den uhellige krybben for svartmetall: Norge. Kontrasten mellom dagliglivet til svartmetallfans og -musikere i Norge, kombinert med mytologien og den hard-core livsstilen som inspirerte dem var noe vi hadde lyst å fange på kamera!

10-blackhearts-greeks-in-norway
Greske blackpackers i norsk natur. Foto: Gammaglimt AS

I filmen får vi møte Sina fra Iran, Kaidas fra Hellas og Hector fra Colombia. Vi følger dem fra deres hjemland på en uforglemmelig reise til Norge og opplever alle utfordringer de må gjennom for å få drømmen oppfylt. I miljøet har vi et uttrykk for fans som kommer til Norge for musikken – blackpackers.

Under opptakene som foregikk over tre år, skjedde mange ting i deres liv og karrierer. På grunn av strenge visumregler for Colombianere som vil komme til Europa, bestemte Hector og hans bandkollegaer å selge sjela si til Satan for å kunne øke sjansene for å få det visumet de trengte. Dette ritualet bestod av nakne kvinner, pentagram, en håndfull av sataniske prester og de obligatoriske hodeskallene, flammer og lignende. Jeg var der.

I Iran, er det å spille svartmetall i hvert fall ikke ”Kosher”. Man risikerer faktisk livet hvis man gjør det. For blasfemi risikerer man dødsstraff. Dette stoppet likevel ikke Sina fra å følge sitt svarte hjerte og lidenskap for norsk svartmetall. Hans reise fra Teheran til Norge og tilbake ble mer dramatisk enn det vi hadde håpet på (Selvsagt er dette godt stoff for dokumentaren, men på det tidspunktet hadde Sina blitt en veldig god venn).

04-blackhearts-sina-arrive-in-norway
Sina ankommer Norge for å spille sin første konsert noensinne på Infernofestivalen. Foto: Gammaglimt AS

Det vakre med å lage dokumentar er at du vet aldri hva som vil skje og prosjektet endres fra dag til dag. I 2013 fikk vi høre at vår grekse hovedkarakter Kaidas hadde blitt fengslet og at han ville bli værende i varetekt i lang tid fremover. Hvorfor? Kaidas er svartmetallmusiker om kvelden og på dagtid representerer han det beryktede høyreekstreme partiet Gylden Daggry i det greske parlamentet. Hele lederskapet i partiet ble arrestert på grunn av anklager om å lede en kriminell organisasjon. Dette skjedde mens bandet hans Naer Mataron forberedte seg til å spille konsert i Norge. Så hva gjør du? Svaret på dette er i filmen selvsagt.

03-blackhearts-kaiadas-at-golden-dawn-hq
Kaidas i hovedkvarteret til Gylden Daggry i Athen. Foto: Gammaglimt AS

Som jeg sa, er svartmetall er en religion, og såvidt jeg vet så man kødder ikke med religion (eller?). Men, med BLACKHEARTS så gjorde vi faktisk det. Vi turte å lage en film som ser på dette fenomenet fra en ny vinkel, inkludert humor og andre uventede elementer. Dette er fordi vårt publikum ikke bare er svartmetallfans, men omfatter en mye bredere del av befolkningen.

blackhearts-poster-web

Uavhengig av ditt forhold til svartmetall, sjekk ut filmen! Jeg er overbevist om at den inneholder noe som alle vil kunne få glede av- særlig hvis du liker å få et innblikk i livet til fascinerende karakterer og få et glimt fra steder og miljøer hvor kameraer for det meste er forbudt.

Angående hendelsen i kirka i Orkdal: Politiet er fremdeles uten mistenkte i saken. Kanskje de heller burde lete etter blackpackers i området, i stedet for å forhøre den lokale langhårafyren med Burzum T-skjorte?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s