Blogg fra San Sebastian

Mens Silje og Catherine har vært i Toronto, har Ola vært på filmfestivalen i San Sebastian. I denne bloggen kan du lese om turen til en av europas eldste og viktigste filmfestivaler.

San Sebastian er ikke baskernes hovedstad – det er Bilbao. Det er kanskje ikke den mest kjente baskiske byen heller. Pamplona og Guernica er mer kjente navn av forskjellige grunner.

Hemingway gjorde sitt for byens litterære plass på kartet. ”Solen går sin gang” avsluttes i San Sebastian. Julio Medem har gjort sitt for at byens fantastiske bystrand er kjent i filmhistorien med filmen ”Det røde ekornet / La Ardilla Roja” fra 1993.

Byen har også et rykte på a være den byen i verden med flest Michelin-stjerner i forhold til innbyggertallet. En gastronomisk by på høyde med Lyon med andre ord. Matmessig er området og byen kjent for sine utallige tapas-barer, eller Pintxos som det heter her. Barene er breddfulle av utallige små smaksprøver gjerne basert på lokal skinke og sjømat.

San Sebastian eller Donostia som den heter på baskisk er en utrolig stilren og vakker by. Sentrum er delt inn i 12 like store kvadratiske kvartal med  2-3 gjennomfartsårer (øst-vest og nord-sør) for biltrafikk og resten er gågater og et godt utbygd nettverk av sykkelveier (her har Trondheim noe å lære). Sentrum er rammet inn av den flotte bystranden den pittoreske gamlebyen  og elva som deler byen i to.

Bastianværingene har holdt en utrolig konservativ og konsekvent byggehøyde i hele sentrum og de nærmest tilstøtende områdene. Her er absolutt alle bygninger på 7-8 etasjer. Det gir en helhet som virker harmonisk og estetisk nesten perfekt. Når alt i tillegg er så velstelt, ryddig og godt strukturert er det nesten som om man føler at man er i en stor Kardemommeby. Bittelitt negativt, men mest positivt. Jeg kjenner ikke til graden av kriminalitet i denne byen, men søppel, stygg graffiti og slendrian finnes ikke, og baskerne ser faktisk veldig glade og fornøyde ut.

Så til poenget, San Sebastian er stedet for en av europas eldste og viktigste filmfestivaler. Ligger på lista over de festivalene som utfordrer Cannes, Berlin og Venezia – sammen med Rotterdam, Karlovy Vary, Locarno og Thessaloniki om å være de viktigste.

San Sebastian er som den viktigste festivalen i Spania naturlig nok det beste stedet for å finne spansk-språklig film. De har et stort fokus på Spania og et stort sideprogram Horizontes Latinos.

I tillegg til et moderne stort festivalpalass med en gigantstor sal og et par moderne kinosentre bruker festivalen et klassisk teater og en opera til filmvisninger. Det gir en ekstra ”touch” av seriøsitet med store tunge tepper, gonggong og plysj – selv for en nøysom kar som ikke er alt for opptatt av glamour.

Det gjenstår en del kaballegging før det endelige Kosmoramaprogrammet er klart, men vi vil komme til å vise filmer fra Spania og Argentina (et nydelig eksemplar av det som nesten kan kalles en egen genre – ”patagoniafilm”. Enkle eksistensielle drama med patagonias endeløse natur som en viktig hovedrolle. Filmen er THE WINTER (EL INVIERNO) som vi håper blir å se i Trondheim i mars samme med filmer fra Chile og Venezuela .

Når de viktigste prisene deles ut på søndag blir jeg ikke overrasket om nevnte THE WINTER, eller islandske THE OATH (Baltasar Kormákur) stikker av med pris, eller om det blir hjemmeseier til THE RECONQUEST / LA RECONQUISTA.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s