Fem filmer om 2. verdenskrig på Kosmorama

Knapt noen annen historisk epoke er det laget mer filmer om enn perioden 1939-1945. Tar man med 30-årene som en oppkjøring og drar etter utover 40-tallet med ettervirkningene kan det vel ikke være noen tvil.Som vanlig et det amerikanerene som dominerer. Den klassiske amerikanske krigsfilmen handler om den tapre soldaten, som uten frykt nesten ofrer livet i kampen mot nazismen i europa eller mot det japanske barbariet i Asia. Klassiske krigsfilmer med fokus på soldaten og kamphandlingene. Europeiske filmer om denne perioden har en tendens til å være litt mer problemorrienterte, naturlig nok ettersom det var her krigshandlingene skjedde, det var her sivilbefolkningen ble en del av krigsscenen. Det var her alle nasjoner og kulturer opplevde overløpere, svikere, helter, forrædere i skjønn forening. Det var her man fikk voldsomme rettsoppgjør etter at krigen var over.

1944_Taska_FIlm_still2

1944 er en estisk film som viser hvor tilfeldig det kunne være hvilken side man endte på. Det fantes mange unge mennesker i Estland på slutten av 30-tallet som med rette fryktet både tysk og sovjetrussisk aggresjon. De fikk etter tur smake på begge. Valgte man å kjempe mot den første inntrengeren var det ikke bare bare å skifte side okkupanten ble drevet ut og erstattet av den neste. 1944 var et kaotisk år i Estland. I praksis var landet i borgerkrig med seg selv, den ene halvparten i tyske SS uniformer og de andre med en rød stjerne på hjelmen. Begge skulle frigjøre landet og jage okkupanten ut. I tillegg var det selvsagt noen rene idealister på begge sider – reinhekla overbeviste nazister og tungt troende kommunister.

Billetter kjøper du her.

6G1C2814

SUMMER SOLSTICE er på mange måter ikke ulik 1944. Vi er litt senere i tid og ikke langt unna. Litt lenger vest, i tysk okkupert Polen. Den røde hær har friggjort Estland for nazismen og velter nå inn over Polen. Denne filmen har også en imponerende høy «Production Value». Den viser også at den tyske soldaten ikke bare er en undertrykkende okkupant, men også et «offer» for situasjonens tilfeldighet. Poenget med begge disse filmene er at de begivenhetene og de handlingene enkeltpersoner opplever, og som de er ansvarlige for ved sine handlinger slår tilfeldig ut om man ser det hele med ettertidens visshet om hva som skjedde. En god handling kan like gjerne føre til et katastrofalt resultat som en egoistisk og «ond» handling.

Billetter kjøper du her.

11533976-under-sandet

UNDER SANDET er historien om den ubehagelige delen av det som skjedde da rollene ble byttet opp. Fra å være okkupanter og herrefolk i Danmark ble de tyske soldatene krigsfanger og billig arbeidskraft over natta 8. mai i 1945. Helt utrent, uten kompetanse under uverdige forhold ble de satt til det livsfarlige arbeidet med å rydde danske strender for miner. Tapstallene ble enorme, de led større tap enn noen tysk avdeling gjorde under krigshandlingene de foregående fem krigsårene. Filmen er knallsterk og ikke så rent lite opprørende. Så kan vi legge til at akkurat det samme skjedde i Finmark med akkurat de samme tapstallene – vi var ikke et dugg bedre.

Billetter kjøper du her.

huset

Med all denne seriøsiteten må vi også behandle 2. verdenskrig med litt skråblikk også. Det komiske trekket ved det pompøse nazistiske har det vært lekt mye med i filmhistorien. Med tysk-norske HUSET trekker vi inn skrekkgenren også. To tyske soldater og en norsk fange blir tatt av uvær og heldigvis for dem finner de et forlatt hus som de tar seg inn i – reddet – trodde de ja!

Billetter kjøper du her.

the fencer film

Klaus Härö vant priser på Kosmorama i 2006 med filmen MOTHER OF MINE med handling lagt til 2. verdenskrig. Nå er han tilbake med THE FENCER med handlingen lagt til 50-tallet. Basert på en sann historie om den estiske fekteren Endel Nelis sitt liv under etterkrigsparanoaiaen i Sovjetunionen.

Billetter kjøper du her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s