Olas Filmblogg: Alan Rickman

 

 

maxresdefaultAlan Rickman var en enestående skuespiller med engelske, irske og walisiske røtter. Han var født i 1946 og døde alt for tidlig den 14 januar i år, bare en måned før sin 70 årsdag. I denne ukas blogg å hedre hans skuespillerkarriere. Jeg minnes spesielt den litt forsiktige og saktmodige stemmen gjerne kombinert med et litt oppgitt smil og en anelse slitent oppsyn. Alan Rickman hadde evnen til å få det til å se ut som han bar på de fleste av verdens problemer samtidig.

Jeg tenker spesielt på skildringen av forholdet til Emma Thompson i LOVE ACTUALLY fra 2003. Det er han som er i ferd med å ødelegge forholdet på grunn av en utenomekteskapelig affære. Når Emma Thompson avslører han, setter hun Rickman i sjakk matt. Ved sin tilgivelse er det Alan Rickman som vi nesten synes synd på der han sitter med skjegget i postkassen – og det var han flink til, med sin forsiktighet, nesten så han ber om unnskyldning for at han tar så stor plass på lerretet.

Han rakk å spille inn over 40 filmer og en rekke TV-serier. For folk flest er han kanskje mest kjent for rollen som professor Severus Slur i til sammen åtte Harry Potter filmer fra 2001 til 2011. Severus Slur er også en karakter som kler Alan Rickmans litt innesluttede spillestil. Slur er karakterisert som en kompleks tragisk helt, med et kaldt og kontrollert ytre som skjuler indre følelser og sjelekval. Igjen dette oppsynet som bærer på så mye usagt, men vist i et ansikt skapt for filmen.

I VIN I VRANGSTRUPEN / BOTTLE SHOCK fra 2008 spiller Alan Rickman en britisk vinoppkjøper som i 1976 sjokkerte en hel vinverden med å introdusere californisk rødvin på en blindtest i Paris. Knapt noen kunne spilt en stille og rolig brite med lav stemme som fyller lerretet med pompøsitet ved å være «Rickmansk forsiktig». Jeg faller for fristelsen til å sitere New York Times med sin anmeldelse av BOTTLE SHOCK i 2008.

«Steven Spurrier, played by Alan Rickman, whose parched low voice and air of beleaguered pomposity are never unwelcome» På Kosmorama i år ønsker vi å hedre hans skuespillerkarriere ved å vise BOTTLE SHOCK på fire visninger fredag og lørdag hvor noen dråper rød edel vare i et glass er en del av billetten.

Av de mange erkebritiske rollene til Alan Rickman kan vi også nevne rollen som Colonel Brandon i Ang Lees glimrende filmatisering av Jane Austens FORNUFT OG FØLELSER fra 1995. (litt mer om denne kanskje. Her spiller han jo også en forsmådd oberst som må bære skuffelsen av å bli vraket av den han elsker med verdighet utenpå og sikkert full opprør innvendig)

Min personlige favorittfilm med Rickman er likevel kanadisk/britiske SNOW CAKE fra 2006 som vi viste med stor suksess på Kosmorama før norgespremieren. Rickman spiller en sliten mann som kommer ut fra fengsel etter endt soning. Han plukker motvillig opp en ung haiker og bilen deres blir umiddelbart truffet av en monstertruck og jenta dør. Rickman bestemmer seg for å «bøte» for sine synder og oppsøker moren for å overbringe informasjon om hva som skjedde. Han blir værende hos moren. Igjen, se hva New York Times skrev før filmens premiere i USA:

«Mr. Rickman’s Alex is a pill. A scowling, baggy-eyed misanthrope whose grumbling tone and suspicious gaze convey defeat, he is occasionally capable of sardonic self-deprecation. “I don’t have baggage; I have haulage,” he remarks. “

Altså igjen denne enestående evnen til å bære en indre uro med et stoisk ytre.

Hvem skulle trodd at Alan Rickman med alle disse sarte og forsiktige rollene debuterte på det store lerret som skurk i DIE HARD i 1988.

Jeg kommer til å savne Alan Rickman – gjør det allerede!

Reklamer

En kommentar om “Olas Filmblogg: Alan Rickman

  1. Hr du set «Galaxy Quest? Og «The Hichhikers Guide ot the Galax», der han vr robotens stemme. Fornøyelig.
    Hanvar også vikitig i RADAS liv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s