Berlinblogg! Fredag 12. februar.

bilde
Morgenstemning på European Film Market i Martin Gropius Bau.

Berlinale 2016 er i gang, og Kosmorama er på plass med to filmplukkere og flere andre gode hjelpere. På reisen nedover torsdag fikk Ola og Svein Inge selskap av Elisabeth Rønning fra Storytelling og Dag Hoel fra Dag Hoel Filmproduksjon, begge gode og viktige bidragsytere til festivalen. Det var en hyggelig start på turen, selv om autobahn fra flyplassen var stengt og det gikk saaaaakte på veien innover.
Min første ettermiddag gikk med på å se to filmer av to europeiske mestere, må man vel få lov til å si, når det er Werner Herzog og Terence Davies det er snakk om. Begge er veteraner som har store bragder bak seg, men de er produktive og lager fortsatt veldig interessante ting. Med A Quiet Passion har Terence Davies gjort en biografisk spillefilm om poeten Emily Dickinson (1830-1886) som klassisk periode-/kostymedrama, som seg hør og bør. Davies’ maleriske og poetiske stil er tidvis så poetisk og malerisk at filmen blir fullstendig statisk, men samtidig er den vakker og rørende, og den har noen fenomenale sekvenser der regissøren virkelig viser sin styrke. Et gjensyn med mesterverk som Distant Voices, Still Lives (1988) og Gledens hus (2000) er på sin plass, og A Quiet Passion føyer seg pent inn i rekken uten å være helt på høyde med disse to.

Werner Herzog er utrettelig på jakt etter svar på livets store spørsmål, i alle mulige avkroker av samfunnet, kulturen og vitenskapen. Vi som husker hans filosofiske fabuleringer og uventede slutninger i filmer som Grizzly Man (2005) og Cave of Forgotten Dreams (2010), ja, vi kan liksom ikke få nok av den stemmen, noen av oss… Og hva er vel mer belønnende, når vi i hans nye film Lo and Behold, Reveries of the Connected World får høre mesteren selv uttale ting som «Could it be that the internet starts dreaming of itself?», og andre ting som umiddelbart høres helt vilt ut, men som viser seg å være godt poengterte og veldig reflekterte funderinger. Vitenskapsmennene i denne filmer er ihvertfall helt med på leken, for det meste. Dette handler om internett, om roboter som styres av og via nettet, om muligheter og trusler som nettet gir og kommer til å gi oss, om eksistensen i seg selv i den hyperdigitale tidsalderen – og ikke minst, om verden etter internett, muligens også etter livet på jordkloden.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s