Direktørbloggen – Film er best i skoletida!

CYn070NWcAAAEcr

Denne gangen blogger Kosmoramadirektøren om hva det betyr for oss å kunne ønske så mange elever velkommen på festival.

Her om dagen møtte jeg igjen en lærer som betydde mye for meg i skoletida. Han var en av disse som skjønte at det ikke alltid er klasserommet som er den beste arenaen for læring. Jeg har vært heldig å ha noen av disse lærerne, og for min del førte det til at jeg fikk se noen skjellsettende filmer i skoleåra: Et rop om frihet – en film om kampen mot apartheid var viktig for et gryende politisk engasjement,  Schindlers liste var vakker filmkunst om et forferdelig kapittel i historien vår, konsentrasjonsleirene og 2. verdenskrig. Vi Katta-elevene med mørk øyensminke måtte vente en stund med å gå fra salen på grunn av tårestripene på kinnet.

De siste årene har Kosmorama vært så heldig å  kunnet gi store filmopplevelser til elever i videregående skole og grunnskolen gjennom Den Kulturelle Skolesekken. I år er tilbudet mer etterspurt enn noen sinne. Stemningen steg i taket da vi åpnet e-postene dagen etter at tilbudet til videregående skoler hadde gått ut. I løpet av et døgn hadde vi mer enn 700 påmeldte, og stadig flere e-poster tikker inn.

I samarbeid med elever i fra medialinja på Tiller videregående skole har vi plukket ut 14 filmer som lærere og elever i videregående kan velge fra. Totalt har vi kapasitet til inntil 4.000 elever fra videregående og 2.000 fra grunnskolen.

Filmene vi har valgt tar opp viktige temaer og kommer fra ulike deler av verden. De appellerer på ulikt vis til hodet, hjertet eller magen og det vil være mulig for lærerne å lage opplegg rundt dem i en rekke av skolefagene.

Rett før jul fikk vi også den gledelige meldingen at Trondheim kommune ville øremerke en bevilgning til filmopplevelse gjennom Den kulturelle Skolesekken. I år har vi valgt ut en egen film til denne målgruppa, men over tid vil også kommunens elever få flere titler å velge mellom.

 

Martin Scorsese sier, i et intervju, at vi bør vi vektlegge visuell forståelse i skolen på lik linje med det å lære å lese og skrive, nettopp fordi vi forholder oss til bilder og visuelle uttrykk på en måte vi aldri har gjort tidligere.

”Vi må innse at noen kulturuttrykk byr på rikere opplevelser om vi møter dem med en viss kompetanse”, sier han.

Han ønsker å gi unge mennesker redskapene som skal til for å forstå forskjellen på bildene som forsøker å engasjere dem på et menneskelig og intelligent nivå, og de som bare forsøker å selge dem noe. Noe som jeg og mitt 16-årige selv, absolutt kan relatere til.

Vi i Kosmorama lar oss inspirere av Scorsese, og håper vi kan bidra til å gi publikum økt kunnskap om filmkunsten og økt forståelse for filmens språk. Det er et viktig, morsomt og givende oppdrag politikerne har gitt oss og vi gleder oss til å ha salene fulle av nysgjerrige og spente elever fra hele Sør-Trøndelag når vi braker løs med filmfestival!

Og PS! Det er ofte de supre lærerne som sørger for at elevene blir påmeldt til ting som dette, men er du elev i Sør-Trøndelag eller Trondheim og leser her kan du selvsagt også høre med læreren din om dere har fått invitasjon!

Velkommen inn i kinomørket!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s