Direktørbloggen – Silje

CAROL
Cate Blanchett i Carol

Hver mandag frem til festivalen vil festivaldirektør Silje Engeness gi sine personlige filmtips. Her vil du få  smakebiter fra årets Kosmorama-program og mer innblikk i hva som ligger bak årets filmprogram.

Fredag gikk vi ut med nyheten om at Carol har norgespremiere og er årets åpningsfilm på Kosmorama. Det er en film jeg virkelig gleder meg til å dele med vårt publikum!

Carol er en godt fortalt film som gir et stilsikkert tidsbilde av New York i 1952. Selv ble jeg veldig grepet av filmen, da jeg så den for første gang. I Cannes ble den først litt overskygget av skandalen med at kvinner i flate sko ble nektet inngang på premieren, men gjennom 2015 har den befestet seg som en av årets aller beste filmer på de aller fleste kåringer det er verdt å merke seg. For meg representerer  Carol en tidløs historie om kjærlighet, sosiale koder og det å ikke passe inn. Det som gjør filmen så magisk er at den beveger seg på ulike nivåer og unngår overforenklede karakterklisjeer. Mye forblir usagt, svevende i luften, liggende i underteksten, men det gjør den ikke utilgjengelig, bare mer spennende.

Filmen handler om Carol Aird, spilt av Cate Blanchett, som er en gift sosietetskvinne fra overklassen i New York. Da hun møter Therese Belivet (Rooney Mara) i leketøysavdelingen i varehuset hvor Therese jobber, oppstår en umiddelbar gnist mellom de to. De stikker av sammen og legger ut på landeveien. Deler av filmen er altså litt roadmovie-aktig, og tilværelsen deres står i kontrast til at resten av USA holder seg hjemme, inne bak lukkede dører og feirer familiehøytiden over alle familiehøytider: Jula. Filmen handler om en forståelse av kjærligheten som en av de mest risikable, men nødvendige sjanser vi mennesker kan ta.

Carol er basert på boka The Price of Salt av Patricia Highsmith fra 1952, den gang publisert under et pseudonym på grunn av dens kontroversielle tema. Det er ofte et utfordrende prosjekt å lage en film basert på ei bok. Det skal noe til å leve opp til det universet vi klarer å manifestere med vår egen fantasi. Men dette gjør  regissør Todd Haynes virkelig med glans. Han har allerede vist seg som en modig filmskaper da han lagde I’m Not There. En film inspirert av Bob Dylans liv og sangtekster med 6 forskjellige skuespillere som iscenesetter seg som artisten. Siden Dylan er en de fleste har et forhold til, overrasket Haynes også her ved å utfordre grensene for hva vi ser på som gitte rammer og kjønnskategorier. Haynes ga forskjellige skuespillere rollen som representerte ulike sider ved Dylan på en veldig vakker og engasjerende måte. Også i denne filmen briljerer Cate Blanchett som en av versjonene av Dylan.

Kjærlighet er kanskje et av de temaene vi har sett mest til gjennom filmens historie, likevel oppleves Carol som en film vi har ventet på. Nå trenger du ikke å vente mye lenger. 8.mars åpner vi dørene til selveste Liv Ullmann-salen på Nova Kinosenter. Det blir rød løper, sterke følelser og alt som hører en god filmopplevelse til. Vi ses i kinomørket!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s