Et blikk mot Island

La oss snakke om Island.
Den lille øya med like mange folk som i Bergen by. Sett i forhold til innbyggertall den nasjonen som har tatt flest olympiske poeng pr. innbygger, som har et av verdens beste håndballag og som har kvalifisert seg til sommerens EM i fotball.

Men viktigst av alt, Island er en kulturnasjon av dimensjoner. De lange tradisjonene fra sagatiden har gjort Island til en viktig stemme i verdenslitteraturen. Til sommeren kommer Sigur Ros til Pstereo i Trondheim, en verdensstjerne som Bjørk kan vi kanskje drømme om. Lille Island fostrer musikere i verdenstoppen over en lav sko. Det er lett å la seg imponere av Islands rolle som internasjonal kulturnasjon. De har et ufattelig lavt folketall og deretter en naturlig begrenset produksjon av kulturprodukter, men en imponerende eksport og ikke minst en imponerende kvalitet innenfor både musikk, litteratur og film.
Stabukker (Hrútar)
STABUKKER
På nyåret kommer STABUKKER (HRUTAR) som har sjarmert en hel verden etter premieren i Cannes i år. Dagur Karis VIRGIN MOUNTAIN (FUSI) er også i løypa på nyåret. Filmen fikk nettopp Nordisk Råds Filmpris i konkurranse med Ole Giævers MOT NATUREN.
VirginMountain_web_3
VIRGIN MOUNTAIN
Men først, med premiere sist fredag kan vi se LIFE IN A FISHBOWL (VONARSTRÆTI) av Baldvin Zophoniasson. Filmen er en flettefilm og viser noen av skyggesidene i det moderne islandske samfunnet. Et tidsbilde like før finanskrisen slår inn. Vi møter den unge studenten og alenemoren som sper på inntektene med prostitusjon som et sideprosjekt. Den gamle alkoholiserte forfatteren som bærer på et gammelt traume og den forhenværende fotballspilleren som opplever suksess i bankverdenen. Deres veier skal krysses og det blir mange møter i svingdøren.
life-in-a-fishbowl2
LIFE IN A FISHBOWL
Island er eksotisk og spennende, språket, kulturen og landskapet – det er noe genuint filmatisk med Island – og vi liker å reise dit – også på film!
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s