Topp 3 julefilmer – Ola

Julen kommer krypende og julefilmene står for tur. Det dukker stadig opp nye og noen få nye kan også sies å oppnå en slags status som tradisjonsbærere. Men de julefilmene som virkelig står seg som julefilmer er tradisjonsbærere det tar tid å hamle opp med, i tillegg til at de i større eller mindre grad er gode.
Its-A-Wonderful-Life
IT´S A WONDERFUL LIFE
Frank Capras IT’S A WONDERFUL LIFE (LIVET ER VIDUNDERLIG) fra 1946 er for meg den mest julete filmen av alle filmer. Handlingen er lagt til julen og det handler langt på vei om julens verdier – den positive delen av julens verdier. James Stewart gjør en av sine alle beste roller som den idealistiske familiefaren som alltid har ofret sin egne drømmer for å hjelpe andre. Når det butter som verst på selveste julaften og han vurderer å hoppe i elva. Da sender vår herre ned den herligste engelen i filmhistorien ned for å redde han. Jeg gleder meg til å se den igjen i år også, og håper at jeg får tid til å gå på Cinematekets tradisjonelle visning på kino. Det er en film som bør ses på et stort lerret sammen med andre.

polar-express-wallpaper

POLAREKSPRESSEN (Robert Zemeckis) fra 2004 er den filmen som sitter igjen best fra tiden barna var små. Den har familien sett sammen utallige ganger og etterhvert som barna ble eldre har Tom Hanks herlige stemme alltid gitt oss den gode stemningen. Igjen er det nesten det sosialrealistiske aspektet ved julen som gjør det så rørende. Den «fattige» gutten som vinner gullbilletten og blir hentet midt på natten av det magiske toget, Polarekspressen, som skal bringe utvalgte barn til juleparadiset på Nordpolen. Det er både magisk animasjon i ren eventyrforstand og magiske filmscener, og ikke så rent lite spennende heller.
tante-pose
TANTE POSE
TANTE POSE av Leif Sinding fra 1940 pleide å gå på TV enten Julaften eller første juledag. Den minner meg av en eller annen grunn om både farmor og mormor. Tror aldri jeg så den sammen med begge, og det er ingen av dem som minner om den bittersure gammeljomfruen som selvsagt tødde opp til slutt. Det er den gammeldagse julenostalgien, den nasjonalromantiske klisjejulen som sitter så godt i på en positiv måte når det gjelder Tante Pose. Et landlig vinterlandskap, juleselskaper, kanefart og dombjeller, god stemning og god mat. De tekkelige, vakre, unge omsvermede pikene som Tante Pose var så bekymret for husker jeg også godt. Tror nesten jeg må ha hatt en liten barndomsforelskelse i Eva Lunde som må ha vært 18 år da filmen ble spilt inn i 1940.
Eva_Lunde_004_2
EVA LUNDE

Jeg håper dere har en fin adventstid og at dere får tid til å nyte en julefilm eller to! Hvilke filmer må dere se i julen?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s