Filmfredag: Paris

Fredagens ynkelige angrep i Paris, på lik linje med tilsvarende angrep i Beirut og Bagdad den siste tiden, viser oss bare nok en gang at verden fremdeles har et stykke å gå før vi som menneskehet kan si oss fornøyd med hvordan vi behandler hverandre på denne kloden.

Når vi da alikevel skal tenke på film denne helgen må det nesten være å se litt på fransk film og kanskje filmer fra Paris spesielt. Vi er mange som er blitt litt frankofile gjennom vår filminteresse og vår svakhet for franske filmer spesielt. Paris er derfor for mange en by vi kjenner godt fra filmlerretet. En helt ny, ung og frisk generasjon filmskapere satte Paris på kartet for alvor i det som kalles «den nye bølgen» fra 1959. Filmskapere som Truffaut, Godard, Resnais og min personlige favoritt Rohmer skapte et nytt filmspråk. De filmet på gatene, i restaurantene og viste frem byen og folket slik de var. Paris og pariserne fremstod som kule og moderne, et bilde som kommende generasjoner filmskapere har ført videre.

til siste åndedrag
TIL SISTE ÅNDEDRAG (A BOUT DE SOUFFLE)

Jean-Paul Belmondo og Jean Seberg på Champs-Élysées i Godards TIL SISTE ÅNDEDRAG (A BOUT DE SOUFFLE) fra 1960 er en av de mest Parisikoniske filmscenene noensinne. Juliette Binoche og Denis Lavant i Leos Carax DE ELSKENDE PÅ PONT NEUF (LES AMANTS DU PONT NEUF) fra 1991 gir et annet knippe av ikoniske bilder fra Paris. Riktignok bygget Carax i en slags perfeksjonistisk galskap opp broen over en kunstig elv i skala 1:1 langt fra der den egentlig ligger i hjertet av Paris. Så må vi ikke glemme alle de amerikanske filmene fra Paris. Owen Wilsons parisiske slentring gatelangs i Woody Allens MIDNIGHT IN PARIS (2011) får stå som eksempel på det utall av internasjonale stjerner som er festet på filmrullene med Paris som bakteppe.

Midnight in paris
MIDNIGHT IN PARIS

Frankrike har en stor innvandrerbefolkning og mange franske filmskapere har bidratt til å skape det vi nesten kan kalle en egen fransk filmgenre – filmer om 2.generasjons innvandrere. Noen filmer tar tak i integreringsproblemene og skildrer apati, avmakt og tiltagende voldsbruk blant, mot og av ungdommer som faller utenfor det franske samfunnet. Mathieu Kassovitz’s HATET (LA HAINE) fra 1995 er en av de mest urovekkende filmer i filmhistorien i så måte. Marokkansk fødte Philippe Faucon har jeg skrevet om i fredagsbloggen tidligere. DISINTEGRATION (LA DÉSINTÉGRATION) fra 2011 (vist på Kosmorama i 2012) kan nesten sies å være filmen om det som skjedde i Paris på fredag. Vi kommer til å vise hans siste film FATIMA på Kosmorama til våren (Filmfredag 30. oktober).

La faute a volaire
LA FAUTE Á VOLTAIRE

Tunisisk fødte Abdellatif Kechiches debutfilm LA FAUTE À VOLTAIRE fra 2000 tar den nordafrikanske innvandrerkulturen og lager en herlig blanding med den parisiske løsslupne cafe-kulturen. En film som gjør at du forelsker deg i byen og folkene som bor der. Kechiche har senere vokst til å bli en av de mest betydningsfulle franske filmskapere i samtiden. L’ESQUIVE (2003), COUSCOUS (2007), VÉNUS NOIRE (2010) er alle blitt vist på norske festivaler (også Kosmorama) og endelig, med Cannes-suksessen BLÅ ER DEN VARMESTE FARGEN (2013) så ble han distribuert bredt på norske kinoer.

Slik kan vi fortsette å ramse opp fantastiske filmer fra Paris som har bidratt til at veldig mange av oss føler at byen er litt vår, at vi kjenner den og at angrepet på fredag derfor kjennes ganske nært. Omtanken går først og fremst til de som er direkte berørt, men vi sender varme tanker til byen og de som bor der. Vi gleder oss til å se nye filmer fra den vidunderlige byen og mange vil føle noe ekstra neste gang de får sjansen til å reise dit.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s