Filmfredag: Tankestreif fra Trondheim til Roma

Alle veier fører til Rom sies det. De fleste flyturer går ikke dit. Makan til melkerute jeg fikk denne gangen har jeg ikke opplevd på lenge. Innen jeg er tilbake i Trondheim om en uke skal jeg slå ihjel litt tid i Oslo, Frankfurt, Zürich og København.

DSC00065Det er filmfamilien Kosmorama og Storytelling Media som reiser til, rettere sagt, er invitert til Roma på kombinert filmmarked og filmfestival. De største og viktigste filmfestivalene for oss europeere (sannsynligvis de andre også) som Cannes og Berlin er både filmmarkeder og festivaler. Filmfestivalen satser mest på pressen og er voldsomt opptatt av stjerner og A-kjendiser (mulig det er en viss sammenheng der) i tillegg til andre festivaler, selgere, oppkjøpere, kinoer osv. Filmmarkedet har mer direkte fokus på business. Her selges og kjøpes det film. Veldig lite glamorøst, men samtidig et sted hvor man møter folk fra forskjellige ledd i bransjen og bygger nettverk.

Italia har lenge kjempet litt mot de store festivalene som Cannes og Berlin. Veneziafestivalen er verdens eldste og fyller den ledige slotten i Europa på høsten etter at Berlin har tatt vinteren (Februar) og Cannes våren (Mai). Venezias (September) største problem er at den aldri har hatt et filmmarked, men det hadde Milano med det legendariske MIA-markedet i Oktober. Sånn sett hadde Italia samlet sett et konsept på høsten som dominerte i Europa. Men for en del år tilbake satset Toronto som også ligger i September stort på å bli den viktigste festivalen og markedet på det amerikanske kontinentet og i kjølvannet av det døde først markeder i Milano 100% og Veneziafestivalen havnet i en bakgate og ble en samarbeidspartner med Toronto. Det var da romerne våknet til liv. Det ble satset store beløp på å etablere både en festival og et marked i Roma. De la seg på et av de få ledige hullene i den internasjonale festivalkalenderen, i oktober, ca. der MIA hadde ligget. Vi som har jobbet jevnt, hardt og trutt for å bygge opp Kosmorama i Trondheim vet at det tar tid å bygge en festival, og passende nok, kan man i denne sammenheng si at man bygger ikke Rom på en dag, ei heller i Roma.

I tillegg til å lete etter filmer til neste års Kosmorama har jeg et par konkrete oppdrag, vi skal også sikre oss og kjøpe rettighetene til to konkrete filmer for Storytelling Media. Filmer vi har store planer for og skal lansere under Kosmorama, hemmelig hemmelig, mer info kommer senere.

Taxi TeheranEn liten oppfordring for helga til slutt. I tillegg til at du skal gi så det svir til regnskogaksjonen s skal du gå på kino og se Taxi Teheran. Da får du ikke bare sett en god film, men det er også en politisk menneskerettighetshandling. Regissøren Jafar Panahi, som er en av verdens mest interessante nålevende historiefortellere sitter i husarrest i Teheran og for egentlig ikke lov til å lage mer film, men han gjør det likevel, smugler dem ut og får dem vist over hele verden. Taxi Teheran vant sågar gullpalmen under årets Berlinfestival.

Kos dere med film og regnskogsaksjon i helgen. Jeg blir i Roma og leter etter nye filmer som vi skal presentere på Kosmorama i mars neste år.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s