Filmfredag: Lou de Laâge

Lou de Laâge er en modell og skuespillerinne som er i ferd med å bli den nye Lea Seydoux. Nå er hun aktuell i Mélanie Laurent’s PUST (Respire), som går på norske kinoer i disse dager.

Lou er født i Bordeux i 1990. Hun begynte sin karriere som fotomodell for et kosmetikkfirma som 19-åring. TV-bransjen var raskt ute, og ble for henne, som for mange andre, et springbrett for videre karriere. Lou debuterte i sin første TV- serie som 20-åring. I løpet av tre år fikk hun sin teaterdebut, spillefilmdebut og Césarnominasjon som mest lovende skuespillerinne for sin første filmrolle.

Joséphine Japy og Lou de Laâge i PustDet var med sin andre film, Mélanie Laurent’s PUST (Respire) i 2014, at vi virkelig fikk se hvilket talent Lou de Laâge er. PUST som har norgespremiere 9.oktober 2015 er et intenst drama rundt venninnene Sarah (Lou de Laâge) og Charlie (Joséphine Japy). To unge damer som utvikler et ekstremt tett vennskap som tenderer til noe mye mer. Lou spiller den kule, tøffe, vampete, løsslupne jenta som røsker opp i livet til den skoleflinke og streite Charlie. Lou de Laâge sin styrke i denne filmen, er at hun skifter fra å være en vampete og rå forførerinne til en ung søt og tekkelig skolejente, i løpet av en og samme scene.

Her om dagen dukket hun opp igen i en helt ny italiensk film som hadde sin verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia i september, i Piero Messinas debutfilm L’ATESSA ( THE WAIT). Her spiller de Laâge den unge kvinnen Jeanne som kommer hjem til sin fremtidige svigermor, spilt av Juliette Binoche. Filmen er e som en flue på veggen og eksponerer oss for hvordan disse to kvinnene (svigermoren og svigerdatteren – «meant to be») må lære seg å bli kjent med hverandre. Jeanne ankommer det herskapelige huset på Sicilia rett etter en større ulykke slik at Anna (Binoche) er litt på tuppa. Sønnen og kjæresten, som de begge venter på, glimrer fremdeles med sitt fravær.

tumblr_inline_nv2yzvxtA61t9cie0_500THE WAIT er en av disse filmene som har hele handlingen sin lagt til noen få dager, hvor fremdriften ligger i utviklingen av relasjoner mellom mennesker som møtes. Det er mye troverdighet som må bæres av skuespillerne, i mimikk, hva de sier og hvordan de sier det, og hva de gjør. Indre usikkerhet og uro, glede, sorg og skuffelse må komme ut og opp til overflaten gjennom hvordan skuespillerne gestalter rollene sine. At Juliette Binoche behersker denne kunsten vet vi, men at unge Lou de Laâge så til de grader er med på notene, viser at det bor mye i den unge og fremdeles ferske franske skuespillerinnen.

Du kan nå se henne på norske kinoer i PUST . THE WAIT vil ganske sikkert dukke opp på norske kinolerreter også etterhvert, enten som festivalfilm eller på det ordinære kinoprogrammet.

Det blir spennende å se om Lou de Laâge vil følge det samme sporet som Lea Seydoux (og flere før henne): Fra modell og pen jente – til seriøse filmroller hvor både skuespillertalent og sex-appeal er fremtredende – før hun til slutt ender opp i store amerikanske produksjoner. Vi får si som Blodstrupmoen i Flåklypa; «Time vill sjåvv».

  • Ola, Filmsjef
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s