Intervju med Aage Aaberge

Nå er det bare to dager igjen til den storslagne visningen av Kon-Tiki: En filmkonsert her i Trondheim. Vi er så heldige at Aage Aaberge, produsenten av Kon-Tiki kommer å ser visningen med oss. I den anledning har vi tatt en liten prat med ham, om Kon-Tiki, Oscar, studietiden i Trondheim og veien videre.

 Innspillingen av Kon-Tiki og starten på eventyret

Aage har hatt mye med materialet om Kon-Tiki og Thor Heyerdahl å gjøre. I 1996 lagde han en dokumentar om 50 års jubileet til Kon-Tiki ekspedisjonen, han var da på Tenerife, hvor Thor Heyerdahl bodde. Da han var der nede hadde Heyerdahl nettopp solgt rettighetene til Kon – Tiki som spillefilm. Da tenkte Aage at det var trist at det ikke ble i Norge, men at det var så stort prosjekt at det sikkert ikke ble noe av her til lands uansett.

I 2006 produserte Aage en fire timers dokumentar tv-serie om Thor Heyerdahl , som person og han hadde mye kontakt med familien hans.

Joachim Rønning og Espen Sandberg, som hadde regien på Kon-Tiki, kontaktet Aage i 2008. De lurte på hvem det var som hadde rettighetene til Kon –Tiki boka, med tanke på fiksjon. Dette viste Aage veldig godt, det var produsenten Jeremy Thomas. Aage sa da at det kunne de bare glemme.

Men i 2010 er Jeremy Thomas i ferd med å gi opp prosjektet, til tross for at han har fått tak i den norske manusforfatteren Petter Skavlan. Petter foreslår Espen og Joachim som regissørkandidater. De får oppdraget og Jeremy Thomas konkluderer med at filmen må produseres i Norge. Han har sett Max Manus, og sett hvor mye man får ut av pengene her til lands. På veien hjem fra møtet ringer Espen og Joachim til Aage og spør om han vil produsere Kon –Tiki. Aage sier at dette var en sjanse han bare måtte takke ja til.

Siden fulgte det vi alle husker: Kon-Tiki ble en publikumssuksess både i Norge og verden over.

Oscar

Kon-Tiki ble Oscarnominert i 2012 for beste fremmedspråklige film. Vi lurte derfor på om Oscar-livet er like glamorøst som vi ser for oss. Aage kan bekrefte at det er ganske glamorøst. Prosessen frem mot Oscar var veldig spennende. Som norsk kandidat konkurrerer man med 75 andre filmer om å bli nominert, Da er det mange

standardprosedyrer. Så kommer man til et punkt hvor man blir short listet, og da er det 11 filmer som er valgt ut. Og Kon-Tiki var en av de. Da begynner kampen om å bli en av de fem som blir nominert. Da ble det et skikkelig trykk, med mange visninger og møter.

Den dagen offentliggjøringen og nominasjonene kom, kommer Aage aldri til å glemme. Han satt og så på direktesendingen fra nominasjonen i USA. Den ene filmen kom etter den andre, og da det bare var en film igjen, var han sikker på at løpet var kjørt. Men så ble det Kon-Tiki! Det tok litt tid før han skjønte at de var nominert, det var først når han hørte gledesbrølet i rommet at det gikk opp for ham. Og derifra og ut, var det mye jobbing. Oscarsirkuset var veldig spennende, men selve showet var kanskje det kjedeligste. Det som gjorde opplevelsen så interessant var at det var mye faglig program og ga han mulighet til å møte også andre nominerte filmskapere.

Selv om han er en Oscar-nominert produsent, har ikke det så mye å si for han i dag. I Norge betyr ikke Kon-Tiki suksessen så mye. Her får man ingenting gratis og man er er raskt tilbake med beina på bakken. Aage opplever derimot at han får mer uttelling for denne anerkjennelsen når han arbeider internasjonalt.

Planene fremover

Nå jobber han med et svært prosjekt med Harald Zwart, som regissør. De har en plan om å gjøre en helt ny versjon av Ni liv, den fantastiske historien om Jan Baalsrud. Aage ønsker å fortsette med å jobbe med norsk film, og har ingen planer om å jobbe i utlandet.

Både Kon-Tiki og Ni liv er filmer som bygger på historier fra virkeligheten. Aage sier at han synes det er veldig spennende å lage filmer som har en virkelighetsbasert historie. Han er likevel veldig opptatt av å skille mellom dokumentar og fiksjon. Det er klart at fiksjon er underlagt en dramatisk ramme, som man er nødt til å følge. Om ikke ønsker ingen å se på. Men det at man kan si at det er basert på en sann historie, det gir alltid et eget trykk til filmen.

Det å skulle lage fiksjon og dramatisere fortellingen om Kon-Tiki og Thor Heyerdahl når man har vært så nær på ham og historien, har bydd på litt utfordringer.

Det er en voldsom utfordring. Bare det å velge en skuespiller til å gestalte en slik rolle, det er et stort valg. For alle vet hvordan Heyerdahl så ut, snakket og oppførte seg. Det andre er jo det med å skrive en dialog i en spillefilm, det er jo ikke et eneste ord der som vi kan dokumentere at er riktig. Man beveger seg på mange måter over i et nytt media, og det var noe vi var opptatt av og beviste på.

Overgangen fra dokumentar til fiksjon ble også problematisert i bakom filmen. Men de er også veldig tydelig på at dokumentar er dokumentar og at fiksjon er fiksjon.

Kon-Tiki: En filmkonsert

Aage var til stede i Krakow når Kon-Tiki: En filmkonsert ble vist frem der. Det var i en gigantisk fabrikkhall med tusenvis av mennesker, og han syns at det var ganske stort å sitte der og oppleve at et symfoniorkester spille den fantastiske musikken live. Og det å se filmen på nytt med fokus på musikken, var en interessant opplevelse. Han gleder seg til å se forestillingen i Trondheim og tror at det blir minst like bra. Salen er kanskje bedre for musikkopplevelsen og han er ikke i tvil om at orkesteret er like bra.

Trondheim og studietiden

Aage tok hovedfaget sitt i Trondheim ved NTNU, og her trivdes han veldig godt som student. Han var så heldig at han hadde to gode venner på studiet som hadde gode kontakter inne på Samfundet. Så da snyltet han litt og fikk bli med på Hyblene og oppleve det fantastiske livet som er i kulissene på Samfundet. Han legger til at han syns at Trondheim er en veldig koselig by med korte avstander og at det var to fine år.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s