Kon-Tiki – tidenes eventyr!

 Onsdag 9. september er det duket for en storslått film – og musikkopplevelse når Kosmorama, i samarbeid med Trondheim Kino og Trondheim Symfoniorkester (TSO) viser ”Kon-Tiki – en filmkonsert”. Konseptet framstår som enkelt og genialt: Vi fører sammen en av Norges største filmsuksesser og ett av Norges fremste symfoniorkester og får en opplevelse der det beste av film og musikk smelter sammen.

Bak denne konserten ligger det månedsvis med forberedelser, internasjonal dialog med prosjektgruppa spredt på Trondheim, Krakow og Berlin – men når orkesteret inntar plassene er det for publikum bare å lene seg tilbake, eller sitte på tuppen av stolen og la seg begeistre! Det syns vi er herlig! Og det er altså kun denne ene gangen vi viser filmkonserten i Trondheim – så det er på onsdag det må skje, da må du være der for å se!

Fra barnsben har jeg vært fascinert av fortellingen om Thor Heyerdahl og hans «Kon-Tiki»-ferd i 1947. Som helt liten på Lørenskog kunne få ting toppe et besøk på Kon-Tiki-museet og  på barnerommet på Byåsen hadde jeg en bildebok i svart-hvitt som var lest i filler, den opprinnelige boka om Kon-Tiki som Heyerdahl selv hadde ført i pennen. Jeg er ganske sikker på at den var arvegods fra mor – hun var for liten til å huske bragden, mens far, som er et år eldre og familiens hukommelse, mener at han kan huske at de voksne snakket om det som en stor begivenhet. Når jeg tenker sånn på det, er det ikke så lenge siden, likevel er det utrolig at de la ut på en så farefull ferd, på bare en balsaflåte uten følgebåt og moderne teknologi som kunne hjulpet dem å varsle om noe farlig hadde skjedd.

Bakgrunnen for ekspedisjonen var Heyerdahls revolusjonerende teori om at Polynesia hadde blitt befolket fra Sør-Amerika, stikk i strid med det etablerte vitenskapsmiljøets teori om migrasjon fra Asia. For å bevise teorien bygget han balsaflåten, og sammen med fem andre menn la han i vei på en lang og farefull ferd over Stillehavet. Ekspedisjonen var vellykket, og den dag i dag fortsetter eventyrere å bryne seg på denne reisen! Bare i år er det fire ekspedisjoner som følger hans rute, to av dem skal konkurrere med hverandre og ikke bare reise en vei, men også tilbake!

Kon-Tiki er en av norsk filmhistories største suksesser.  Den ble nominert til Oscar og Golden Globe for beste fremmedspråklige film, og er dermed en sentral produksjon i norsk filmhistorie. Filmen ble et gjennombrudd for regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, de er i disse dager og filmer Pirates of the Caribbean med Johhny Depp! For flere av de medvirkende i Kon-Tiki åpnet det dører i Hollywood og internasjonalt.

Musikken i Kon-Tiki er laget av Johan Söderqvist, som har vunnet flere priser for denne komposisjonen. Filmens produsent, Aage Aaberge er gammel NTNU-er, han tok sitt hovedfag i film i Trondheim i 1983. Han kommer selvsagt til Trondheim og er med på arrangementet denne kvelden! Han er en ekte Trondheimsambassadør og snakker varmt om årene her, universitetet og ikke minst seine kvelder på Samfundet. Det klinger godt i trønderske ører!

Det er fascinerende at spillefilmen Kon-Tiki er en av de største, norske filmproduksjonene i nyere tid, mens dokumentaren om ferden, regissert av Thor Heyerdahl selv, vant Oscar som beste dokumentar i 1951!

Velkommen til en spennende film – og musikkopplevelse i Olavshallen!

  • Silje
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s