Fra bok til film

Er du glad i bøker og enda mer glad i film?

Dette er en oversikt over filmer på Kosmorama som er basert på bøker.

Åpningsfilmen: Kvinner i for store herrreskjorter

Har du noen gang lest en bok og tenkt: Denne MÅ bli film? Det gjorde filmregissør Yngvild Sve Flikke. Hun tok kontakt med forfatteren av Vente, Blinke, Gunnhild Øyehaug. Det var starten på samarbeidet om filmmanuset Kvinner i for store herreskjorter. Onsdag 4.mars får du høre mer om veien fra bok til film på Komsmorama.

«Kvinner i for store herreskjorter» er en humoristisk og leken film om drift og drømmer, kvinner og menn, om kjærlighet og famlende forsøk på å være den man er. Filmen utspiller seg i Trondheim og sveiper innom mange av byens mest kjente og kjære steder, for en stor del i vakre vårnetter! Vi møter litteraturstudenten Sigrid (Inga Ibsdatter Lilleås ) som bråforelsker seg i sitt idol Kåre Tryvle (Hallvard Holmen), en forfatter i midtlivskrise. Vi møter også performancekunstneren Trine (Henriette Steenstrup) som ikke vil la en uplanlagt graviditet hindre hennes kunstneriske utfoldelse og trelastarbeideren Agnes (Anne Krigsvoll) som har en god dose dødsangst.

A41Z5597_edit                          OyehaugVenteBlinke

Wild

Wild er en av årets mest imøtesette amerikanske filmer, basert på selvbiografien til Cheryl Strayed og med Oscar-nominasjoner både til Reese Witherspoon og Laura Dern. Filmen har et enkelt premiss, men med en energisk og original fortellerform. Wild handler om Cheryl Strayed som la ut på en mer enn tusen kilometer lang fottur på Pacific Crest Trail, helt alene, etter å ha levd et hard liv med heroinavhengighet og ødelagt samliv.

FOX_8524.psd              wild-cheryl-strayed

Gemma Bovery

Gemma Bovery er en uhøytidelig lek på mange plan. Gustave Flauberts ikoniske roman Madame Bovary er skjelettet, men satt til nåtidens Frankrike med attråverdige Gemma Arterton i hovedrollen. Det er med ynde og letthet de litterære referansene er modernisert. Forviklinger, kjærlighet, begjær, og svik på den franske landsbygda er alt hva veteranregissør Anne Fontaine trenger for å skape en helstøpt film.

Anne Fontaine baker inn et finurlig litterært metanivå ved at bakeren Joubert er en veldig litteraturinteressert baker, som selvsagt kjenner sin Flaubert godt. Når han skjønner at den nye naboen heter Gemma Bovery og han oppdager at det som begynner å skje i nabolaget minner mistenkelig om hans kjære roman Madame Bovary, går han inn for å endre handlingens gang. Hans litterære besettelse legges merke til og enda et lite litterært metastikk kommer når sønnen narrer faren til å tro at det også nylig har flyttet inn en ung russisk kvinne med det klingende navnet Anna Karenina.

web_gemmaBovery2                   MV5BMTc4NjYyNzQwN15BMl5BanBnXkFtZTcwMjIxMzUwMg@@._V1_SY317_CR4,0,214,317_AL_

Line

Filmatiseringen av Axel Jensens roman Line vakte oppsikt i 1961, og den har blitt en av våre mest folkekjære filmklassikere. Dette er historien om den unge sjømannen Jacob og hans forhold til vakre Line. Filmen var modig i sin tid, og har beholdt sin friske humor og alvorlige undertone. Margrethe Robsahm og Toralv Maurstad spiller hovedrollene, i en film som peker fram mot mange senere ungdomsfortellinger i norsk film.

Jacob plages av nerver, og får av en lege råd om å reise hjem til Norge og foreta et oppgjør med sin tyranniske far. Jacob foretar imidlertid intet oppgjør når han kommer hjem. Isteden oppsøker han gamle venner, begynner å skrive en bok, og møter igjen sin gamle forelskelse Line. Filmen kretser om Jacobs forhold til Line, til vennen Laffen – og faren.

web_Line1                        9788202235338

White Bird In a Blizzard

Kat Connors er 17 år når hennes glamorøse, men mystiske mor forsvinner. Først nyter Kat friheten i at mora er borte, og får tiden til å gå med å flørte både med nabogutten og politimannen som etterforsker forsvinningen. Men etter hvert skjønner hun at mora antakelig har blitt utsatt for en forbrytelse og mysteriet hjemsøker henne. Regissør Gregg Araki (Mysterious Skin, Smiley Face, Kaboom) har laget en suggererende film av bestselgerboka med samme tittel av Laura Kasischke.

Gregg Araki har gjennom sine filmer gjort det å skildre de mørke og litt skrudde sidene av livet i forstedene til en vitenskap. Her er tristesse, apati og besatthet av sex en del av hverdagen. Hans filmer er en smeltedigel av temaer og tilstander, satiren er aldri langt unna.

blizzard        51YWHGADH1L._SY344_BO1,204,203,200_

Far from men

Far From Men er en filmatisering av Albert Camus novelle The Guest (L’Hotê) 1957. Viggo Mortensen spiller den idealistiske læreren som får i oppdrag å følge en dødsdømt araber til nærmeste by. Han må reise fra elevene sine og utføre oppdraget. Reisen blir både lang og utfordrende. Barske menn i et barskt landskap i en barsk tid. Filmens styrke ligger i at det barske står i voldsom kontrast til det humanistiske budskap fortellingen har.

2. gangs filmregissør David Oelhoffen dedikerer filmen til sin far som var lærer i Algerie. En dag fant han en skremmende lapp blant farens notater: ”Skitne kommunist. Vi har funnet deg. Vi kommer til å drepe deg.” Farens historier inspirerte regissøren til å ta tak i Camus’ novelle.

far from men  31J-6HlX+wL._SL500_AA300_

The Drop

I dette krimdramaet, som skulle bli James Gandolfinis siste film, ser vi Tom Hardy som bartenderen Bob. Baren han jobber i, var tidligere eid av Bobs fetter Marv (Gandolfini), men den er nå overtatt av lokale gangstere som bruker den som en front for hvitvasking – en “drop bar”. Problemene eskalerer når baren blir ranet og gangsternes penger blir stjålet. I tillegg berger Bob en pitbullvalp fra søppelkassa til naboen Nadia (Noomi Rapace), noe som skal vise seg å komplisere livet hans enda mer. Dette er den belgiske regissøren Michaël R. Roskams (Bullhead) første engelskspråklige langfilm.

Manusforfatter Dennis Lehane, som også står bak novellen filmen er basert på, har tidligere fått tre av sine romaner filmatisert som storfilmene Mystic Rive, Gone Baby Gone og Shutter Island.

drop5               0062365444.01.LZZZZZZZ-2

Den uendelige historien

I en støvete bokhandel får 10 år gamle Bastian tak i The Never Ending Story, en mystisk bok som gjør fantasi til virkelighet! I boka blir han kjent med helten Atreyu som er på oppdrag for å redde landet Fantasia. Bastian er med på eventyrene Atreyu opplever, som om det var hans egne. Han skjønner etterhvert at han kanskje spiller en viktigere rolle i handlingen enn man vanligvis gjør når man leser.

Filmen er basert på boka The Never Ending Story av Michael Ende fra 1979. Filmen tar kun for seg første halvdel av historien. Fordi den er så pass fritt etter boka, ønsket ikke forfatteren å bli kreditert i forbindelse med filmen.

web_UendeligeHistorien1          IMG_1177

Stonehearst Asylum

En ung medisiner møter opp foran portene til ”Stonehearst Asylum” på nyttårsaften i 1899. Han skal studere overlegens moderne metoder. En vakker Eliza Graves i Kate Beckinsales skikkelse spiller en viss rolle for medisinstudentens valg av sted. Vi møter også Ben Kingsley, Michael Caine, David Thewlis og Brendan Gleeson i sterke rolleprestasjoner.

Stonehearst Asylum er en thriller lagt til et sinnssykehus. Filmen er inspirert av Edgar Allan Poes novelle The System of Doctor Tarr and Professor Fether som ble skrevet i 1845. Den teksten kan vanskelig forstås som annet enn et kritisk blikk på samtidens skolemedisin. Spørsmålet om hvordan man best behandler eller tar vare på individer med sterke sinnslidelser har selvsagt endret seg siden slutten av 1800-tallet, men temaet har fremdeles potensialet til å skape debatt. Selv om denne filmen først og fremst er reinspikka underholdning smidd på en klassisk dramaturgisk modell handler den også om holdninger til de ”syke” og hvordan de kan fungere i samfunnet.

stonehearts as                81yZC7-j0JL._SL1500_

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s