Kosmorama snart, ja!

Jorda rundt på 80 filmer!

Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival er like rundt hjørnet, og jeg innrømmer det glatt: hvilepulsen i 2015 er litt høyere enn vanlig. I uke 10 braker det løs:

Kvinner i for store herreskjorter.
Kvinner i for store herreskjorter.

2. – 8. mars er det bare å sette kryss i kalenderen, avspasere, ringe barnevakten og få med dine beste filmvenner, for da er det duket for rød løper og filmopplevelser av ypperste klasse på det store lerretet. Hovedkvarteret er Nova, men vi ønsker at byens befolkning skal merke at dette er en filmuke for hele Trondheim. Vi er nesten i havn med programmet, og vi gleder oss veldig til å dele det med et stort publikum.
Kosmorama er oppkalt etter en av Trondheims første kinoer. Den holdt hus i det som i dag er Tanum på Nordre, best kjent som det gamle Adressa-bygget. Kosmorama betyr noe sånt som ”en perspektivistisk gjengivelse av verden”. Det er et navn som forplikter. For oss som jobber i festivalen er det en påminnelse om at opplevelsen av verden og tilværelsen kommer helt an på ståstedet, eller perspektivet vi opplever den utfra. Dette er en av grunnene til at vi mener at det er viktig å vise filmer fra alle verdenshjørner, fra fjerne og nærere strøk: noen ganger kan du få en aha-opplevelse når du ser at noen som er deg geografisk fjern er psykologisk nær, mens en gjengivelse av våre hjemlige omgivelser kan rykke oss ut av vante mønstre og måter å oppleve hverdagen på.

I år er vi ekstra spente på hvordan byens publikum vil ta imot åpningsfilmen ”Kvinner i for store herreskjorter”. Den ble spilt inn i sin helhet i Trondheim i de varme maidagene i fjor. Jeg tror at enkelte scener i filmen vil få noen publikummere til å mimre om egen ungdoms – og studietid, mens andre scener kanskje vil gi en ”sånn har jeg ikke sett byen min før” – opplevelse. Vi er også glade for å kunne vise Sorgenfri-filmen, basert på konserten som ble holdt til inntekt for magasinet på Clarion Brattøra i november. I filmversjonen får publikum både et gjensyn med musikalske høydepunkter, men også møter med noen av dem konserten og filmen er med på å støtte opp om. Gjennom filmmediet ser vi kanskje menneskene bak Sorgenfri enda tettere på, enn når vi haster forbi og plukker opp et blad, sånn i forbifarten.

I tillegg til filmene med trøndersk forankring har vi altså håndplukket film fra nær sagt alle verdenshjørner. I løpet av en festivaldag kan du rett og slett starte i Trondheim, ta en svipptur til Amazonas, svinge innom Balkan, Georgia, Finland eller Danmark og ende i en bar i sentrum der du oppsummerer løypa med filmvenner som har gjort de samme, eller andre filmvalg i løpet av dagen og uka. Med andre ord: 80 filmer på en uke gir deg mulighet til en rimelig og tidseffektiv jorden-rundt-reise, hvis det er det du vil.

Når jeg tenker på hva som er gode filmopplevelser for meg, er det filmene som berører, skaper nye rom og tanker som fester seg. De filmene som blir minner for livet, er de der du kan oppsummere når og hvor du så dem, og om du lo, gråt eller var forbanna da du gikk ut av kinosalen, kort sagt tankene og følelsene filmen vekket i deg. Vi i Kosmorama ønsker å gi publikum filmene som engasjerer, vi håper at folk får den følelsen at de vil fortelle ”denne filmen har betydd mye for meg, og jeg så den på festivalen i Trondheim”.

I fjor oppsummerte en anmelder etter Kosmorama: Film er best på kino – og enda bedre på festival! Hvis vi kan overbevise en, ti, hundre eller enda flere nye (og gamle) kinogjengere om det samme i Kosmorama-dagene 2. – 8. mars, syns vi det er stas. Vi ønsker alle velkommen til å ta del i film, fest og opplevelser som vi håper vil sette varige, verdifulle spor!

For anledningen ført i pennen på reise til TIFF – Tromsø internasjonale filmfestival.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s