1. mai-film på Kosmorama: Fire store på arbeidernes dag.

Middagen // Food Chains // Tusen bitar // Nebraska

På en trolig litt kjølig torsdag 1. mai er vi i midten av Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival 2014, og på den internasjonale arbeiderdagen trekker Kosmorama fram fire for oss store filmer, som sammen utgjør et aldri så lite festprogram i Liv Ullmann-salen på denne fridagen.

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Etter at tog og appeller er unnagjort kan man trekke inn i vår storstue i Nova kinosenter, til litterær salong og visning av Middagen kl 14.30. Filmen er basert på den populære boka ved samme navn av den nederlandske forfatteren, skuespilleren og TV-produsenten Herman Koch. I den litterære salongen møter vi oversetter av boka, Hedda Vormeland i samtale med Kosmorama-direktør Silje Engeness om forholdet mellom litteratur og film, tolkninger og oversettelse.

20144513_4_IMG_FIX_700x700

Kosmoramas virkelig håndplukkede 1. mai-film er Food Chains, sjokkdokumentaren som vi tenker kan være filmen som får Fremskrittspartiets folk til også å begynne å gå i tog 1. mai. På visningen kl 17.00 får vi en real vekker: Visst vet vi at tomatplukkere rundt omkring i verdens U-land ikke akkurat har norsk tariff, men at forholdene er tilnærmet middelalderske for landbruksarbeidere i Florida bør være et sjokk, om vi er villige til å ta det innover oss. Noen betaler med liv og helse for at vi skal kunne kjøpe den billige tomaten på super’n.

timthumb.php

Det sosiale og politiske engasjementet som mobiliserer så mange av oss ut i gatene hver 1. mai finner vi i stort monn i livet til og historien om Björn Afzelius. Kosmoramas åpningsfilm Tusen bitar vises igjen i Liv Ullmann-salen, kl 19.00 på arbeidernes dag. Responsen på filmen etter festivalåpningen har vært formidabel, vårt publikum hyller Tusen bitar både som en stor filmopplevelse og som en rørende, varm og engasjerende fortelling.

Nebraska_Paramount_940x529_v1

Så, endelig, er det klart for Nebraska. Vårens mest etterlengtede film for mange, en overraskende perle å oppdage for enda fler. Etter en populær «spasérstokkvisning» for seniorene på tirsdag skal den nå opp på det største lerretet vårt, i all sin svart/hvitt-prakt. Regissør Alexander Payne var Kosmoramas æresgjest i 2011, og han briljerer med sin nye film om gamle Woody som hardnakket påstår han har vunnet en million dollar, som han så får med seg sin sønn på langtur for å hente.

Til alle byborgere og filmvenner i Trondheim sier vi: Tenn gløden og engasjementet, og bruk dagen for alt den er verdt sammen med oss på disse fire storfilmene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s