Dokumentarfilm på Kosmorama 2014

SEPIDEH_-Filmens-billlede_-lavkant_-Sepideh-med-teleskop_-Credit-Paul-Wilson
Sepideh

Se dokumentarfilmer i verdensklasse på Kosmorama i år! 

Det høres kanskje rart ut, men i dagens kjendisstyrte medieverden står dokumentaren sterkere enn noen gang. Aldri har virkeligheten vært så tett på oss i alle kanaler, nå som nett-tv og strømmetjenester tilbyr oss mer innhold døgnet rundt enn vi klarer å fordøye. Dokumentarfilm er etterspurt vare, både den typen som er skreddersydd «nye medier» og den tradisjonelle journalistiske tv-dokumentaren. Og ikke minst, kinodokumentaren er – vil jeg hevde – i sin gullalder. Internasjonalt produseres det veldig mye høykvalitets dokumentarfilm for det store lerret, de spesialiserte dokumentarfilmfestivalene blir større og flere, og på nesten enhver stor internasjonal filmfestival, også de som presenterer de største og mest stjernespekkede spillefilmene, er det hvert år en eller flere dokumentarfilmer som stikker seg fram.

Dokumentarfilmen gir oss blikk på virkeligheten, og direkte kontakt med en verden der ute. Ikke dermed sagt at dokumentarfilmen er virkeligheten, den er vel heller det som dokumentarpionéren John Grierson kalte «the creative treatment of actuality» en gang i tiden. Vi tar det aktuelle, det relle, det virkelige, og vi bearbeider det kreativt og subjektivt. Likevel: Virkeligheten er tilstede i dokumentarfilmen, og den danner basis for ny innsikt, for kunnskap, for tvil, for underholdning og opplevelse. Oftere enn man skulle tro er det dokumentarfilmen som gir oss de virkelig store filmopplevelsene på filmfestival og kino også, vi minnes Werner Herzogs Cave of Forgotten Dreams fra Kosmorama i 2011 og fjorårets sensasjon The Act of Killing.

Kosmorama har i år en rekke fremragende dokumentarer spredd utover festivalprogrammet, og vi er stolte av å presentere noe av det beste og nyeste fra dokumentarfilmens vidunderlige virkelighet. A propos Griersons tese om creative treatment vil vi av ren lyst og entusiasme trekke fram to filmer om og med kreativitet og kunstnerisk utfoldelse, nemlig Is the Man Who Is Tall Happy? og For No Good Reason. Begge er visuelle fyrverkeri, og de er både underholdende, tankestimulerende og pirrende. Her litt mer om disse to flaggskipene på dokumentarsiden av Kosmorama 2014:

For-no-good-reason-johnny-depp-26997429-604-401
For No Good Reason

:For No Good Reason – Festlig portrett av den britiske tegnekunstneren Ralph Steadman, som visualiserte gonzojournalisten Hunter S. Thompsons helskrudde tekster, lagde ikoniske plakatmotiver til bl.a. Withnail & I og Fear and Loathing in Las Vegas, og som er sterkt beundret bl.a. av Terry Gilliam og Johnny Depp. Depp er også filmens hovedperson i tillegg til Steadman selv. Kjøp billett her

Is the Man Who Is Tall Happy? – Nordisk premiere på Michel Gondrys helt nye film om Noam Chomsky. Språkvitenskap og radikal aktivisme på den ene siden, frittflytende håndanimert kreativitet på den andre: Et realt mestermøte. Kjøp billett her.

istheman
Is the Man Who Is Tall Happy?

Ellers kommer høydepunktene tett, fyldig omtalt på kosmorama.no, og her i alfabetisk rekkefølge:

5 Broken Cameras – Emmy-vinner og Oscar-nominert som har gått sin seiersgang verden over: Ikkevoldelig palestinsk motstand på Vestbredden, med kamera som «våpen». Iløpet av fem år filmet bonden Emad Burnat begivenhetene i sitt nærmiljø, der israelske bosetninger blir flere og motstanden mot dem øker. Kjøp billett her.

Cathedrals of Culture – En dokumentarfilm i 3D! Kosmorama har norgespremiere på den seks episoder lange serien om bygningers sjel, et prosjekt som med produsent og regissør Wim Wenders’ ord stiller spørsmålet: Hvis bygninger kunne snakke, hva ville de fortelle oss? Kjøp billett her.

Food Chains – Sjokkfilmen om tomatindustrien i Florida som avdekker det reneste slaveri. Her hjemme kjøper vi produktene billig på super’n, men fortsetter vi blindt med det etter Food Chains? Kjøp billett her.

Just the Right Amount of Violence – Rystende og tankevekkende, men også nær, personlig og følsom film av den danske veteranen Jon Bang Carlsen. Her blandes fakta og fiksjon på en måte som får oss til å tenke, ikke bare på temaet tvang og privatisering i det amerikanske omsorgsvesenet, men også på de journalistiske og kunstneriske konsekvensene av å befinne seg i gråsonen mellom dokumentar og fiksjon. Kjøp billett her. 

Just For Kicks – En nostalgisk hyllest til sneaker-kulturen, om joggeskoen vei fra subkultur til standardisert merkevare, fra hip hop i New York på 70-tallet til Michael «Air» Jordan og videre. Kjøp billett her.

Light Fly, Fly High – Norske Susann Østigaard og Beathe Hofseth har fortalt den fantastiske historien om den indiske jenta Thulasi, som fra nederst på den sosiale rangstigen slår seg mot toppen i bokseringen. Kvinne i en mannsdominert sport, i India? Det krever enorm styrke, og det har Thulasi. Kjøp billett her.

Sepideh – Hjertevarm og vekkende dansk dokumentar om 16-årige Sepideh fra den iranske landsbygda. Hun drømmer om å bli astronaut, intet mindre, og som i Light Fly, Fly High møter vi ei jente som kjemper knallhard mot nesten umulige odds. Kjøp billett her.

Somm – Fire amerikanske vinkelnere jobber mot det som faktisk er verdens vanskeligste eksamen, uansett disiplin: Å bli master sommelier, den høyest rangerte vinkelneren i bransjen. Her blandes grep fra reality-tv med klassisk narrativ dokumentarfilm, og vi rives med i et avansert løp mot det store målet. Klarer alle fire den siste testen? Kjøp billett til film og vinkurs her.

‘Til Madness Do Us Part – ny stor dokumentar fra den kinesiske mesteren Wang Bing, om et kontrastfylt dagens Kina sett fra innsiden av en mentalinstitusjon. Her møter vi både syke og friske, lovbryter og de som har kommet på kant med makthaverne. Kjøp billett her.

Tusen bitar – Årets åpningsfilm på Kosmorama og det definitive portrettet av Björn Afzelius. Omdiskutert og mislikt i hjemlandet, stor i Norge. I filmen møter vi kolleger fra begge land, bl.a. Mikael Wiehe og Åge Aleksandersen. Kjøp billett her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s