Programsjefens filmblogg uke 34

I dag (fredag 23.08) er det mest riktig å minne om premiere på FRANCES HA i store deler av landet. Vi ville gjerne hatt den på Kosmorama i vår, men det gikk ikke. Jeg ga den karakteren 7,3 etter Berlin i år.
Filmen har potensial til å bli det samme for dagens generasjon unge som Jim Jarmusch sine tidlige filmer ble på 80-tallet og Linklaters SLACKER (1991) ble på 90-tallet.

Ellers har det blitt sett en del film også denne uken:

Mandag
NUTS / OUF (Yann Coridian) Frankrike 2013
En film om psykiatrien sett både fra innsiden (den syke mannen) og fra utsiden (kona, barna og familien).
Et prosjekt som spenner buen høyt og vil mye, men jeg blir dessverre ikke engasjert i noen av karakterene og da fungerer det ikke godt nok selv om intensjonene er gode.
(Karakter 6,0 av 10 mulige)

Tirsdag
Greske Athina Rachel Tsangari ga oss den merkelige ATTENBERG I 2010. Nå fikk jeg endelig sett oppfølgeren, novellefilmen THE CAPSULE. Faktisk enda mer merkelig. Mer en filminstallasjon med en rød tråd enn en klassisk filmfortelling. Litt utenfor allfarvei selv for en filmfestival.

CHOCÓ (Jhonny Hendrix) Colombia 2012
Filmen må nesten betegnes som et feministisk verk. Veldig klassisk om en ung vakker kvinne som må slite med å få endene til å møtes mens mannen drikker og spiller bort det de har. Han kommer ranglende hjem sent på natten og skal ha sin kone som han eier. Historien er ikke overdreven original, men den er fortalt med et stort hjerte og berger seg mye på filmatisk sjarm.
(Karakter 6,8 av 10 mulige)

Onsdag
MOON MAN (Schesc & Weber) Frankrike/Tyskland/Irland 2012
Tomi Ungerer er en eksentrisk og kontroversiell tysk kunster, illustratør, tegneserieforfatter og barnebokforfatter, bl.a boken om ”Månemannen”.
Det er en klassisk barnefilm om mannen i mannen som kjeder seg og besøker jorden når han får sjansen. Jorden er styrt av en erobringssjuk president og månemannen ses på som en fiendtlig inntrenger. Storpolitikk og voksentema ligger under på akkurat en slik måte at barna vil ta det.
(Karakter 6,3 av 10 mulige)

CLIP / KLIP (Maja Stilos) Serbia 2012
I fjor fikk denne filmen litt oppmerksomhet. Bl.a fordi den er kontroversiell med mye eksplisitte sexscener.
Stormen er nok over nå og det er både bra og litt synd. Filmen vil virkelig fortelle en viktig historie om desillusjonert ungdom og jenter som bruker sex og sosiale medier for å vise seg fram – være noe. Samtidig er det bra at den visner bort for den er ikke god nok til å løfte problematikken og det er så mye eksplisitt sex at den klarer ikke å komme unna stempelet som spekulativ og bevisst unødvendig provoserende.
Et annet interessant aspekt er at filmen føyer seg inn i en tradisjon hvor Serbiske filmer fortsetter å skildre et desillusjonert, sammenbrutt, tvers i gjennom degenerert samfunn med null fremtidsoptimisme.
(Karakter 6 av 10 mulige)

Torsdag
FAR OUT ISN’T FAR ENOUGH: THE TOMI UNGERER STORY
(Brad Bernstein) USA 2012
Dokumentarfilmen om Tomi Ungerer (Mannen bak MOON MAN) er et interessant dybdeportrett av et utrolig fascinerenede, komplekst og engasjert medmenneske. Som film er det litt kjedelig, men dybden i innholdet er både lærerikt og fascinerende.
(Karakter 6,7 av 10 mulige)

Fredag
FOOTNOTE / HERAT SHULAYIM (Joseph Cedar) Israel 2011
Denne har ligget klar lenge, lovte selgeren at vi skulle vurdere den for Storytelling Media. Han skal få en høflig epost om at vi ikke er interessert. Ettersom den var nominert til Oscar i fjor hadde jeg visse forhåpninger, men skuffelsen ble stor og spoleknappen tatt i bruk ganske raskt. Skulle dette være morsomt? Fryktelig irriterende musikkspor og liekgyldige uengasjerende karakterer. Dramaet tok seg riktignok opp, men det er ikke engang i nærheten av å holde.
(Karakter 5,7 av totalt 10)

Ola Lund Renolen
Programsjef Kosmorama

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s