Filmens kunstnere

Ordet kurator kommer av definisjonen ”en kunstkyndig person”. Vel, om våres kuratorer kanskje ikke står med malerpensler i hendene sine, har de i alle fall klart å male årets filmprogram så fargerikt og spenstig som mulig. Vi kaller dem filmkuratorere.

Fra filmen «The source» i serien lys og varme.

Som vanlig er det bare én programdirektør som står for et variert og spennende filmprogram til en filmfestival. Kosmorama har dette, men også noen kuratorer. Programdirektør Ola, Svein Inge og Elena er årets kuratorer, og med sin sans for god film, utgjør de et godt team.

De har lagd én kuratorserie hver til årets program. Disse har hver sine unike egenskaper, og gir styrke til et faglig og godt filmprogram. Det viktigste er i alle fall at seriene har en mening og henger godt sammen.

Lys og varme
Dette er en av årets serier, og Ola sitt mesterverk. Etter og ha reist rundt i verden på flere filmfestivaler, har han i år gått vekk fra sine tidligere serier om krig og elendighet. I år spiller han derfor sin serie på lys og varme.

Fra filmen «Rough hands» i serien lys og varme.

– I år ville jeg vise filmer som handler om temaene menneskeverd og humanitet, og som varmer i hjertet. Filmene trenger nødvendigvis ikke ha en «happy ending», men gjerne en litt tvetydig slutt, hvor du selv må bestemme deg for om du tror det går bra. Det er som regel denne følelsen som sitter igjen lengst i sinnet etter og ha sett filmen, forteller Ola Lund Renolen.

Før festivalen har han fylt opp morgentimenes glade stund med å se en eller to filmer. Dette for å vurdere om de er aktuelle for festivalen. Det er en lang vei til et godt festivalprogram, og mange filmer må fordøyes før man finner de beste av de beste.

De andre kuratorseriene heter:

  • All eyes on Asia fra en særs dyktig dame Elena som  underviser i kinesisk film ved universitetet i Venezia. Hun er med andre ord en ekspert på området. Noen filmer i serien: «11 flowers», «Arirang», «Hara Kiri: death of a samurai».
  • Reality rules er Svein Inge sin serie. Den viser 9 1/2 dokumentar, og en halv spillefilm. De har helt ulike formål og ambisjoner, men de viser en sterk vilje til å kna virkeligheten og gjøre den filmatisk. Noen filmer i serien: «1/2 revolution», «Bombay beach», «Urbanized».
  • Lys og Varme – Noen filmer i serien: «Chinese take-away», «Monsieur Lazhar», «Starbuck».

 Bilde fra filmen «Superclásico» i serien lys og varme.

Tekst: Katharina Mila Hesby


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s