Nader og Simin, et brudd

I fjor var Kosmorama den første filmfestivalen ute med å vise den prisbelønnede filmen «Nader og Simin, et brudd». Nå er den Irans kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film. 

Bilde fra filmen.

Filmen tar for seg ekteparet Nader og Simin. De har vært gift i mange år og har en datter sammen. Simin har et sterkt ønske om å dra ut av landet, og vil ta med seg datteren. Nader vil gjerne bli med, men skyldfølelsen for å dra fra hans Alzheimer-syke far, hindrer han i å gjøre så. Filmen er en av de ytterst sjeldne, med så mange sidespor og tydelige karakterer som spiller sammen i et komplekst nettverk av årsaker, virkninger og temaer. Det hele strekker seg ut til å bli en nervepirrende thriller, med en avsløring av sannheten og alle dens ansikter.

Filmen som hadde Norgespremiere 25. desember, har blitt en kinosuksess verden over. Ikke bare vant filmen Gullbjørnen fra filmfestivalen i Berlin for Beste film, men også for Beste mannlig og kvinnelig skuespiller.

Bilde fra filmen.

Siden filmen ble vist under Kosmorama i fjor, har den vekt oppmerksomhet rundt om i verden. Alle snakker om «A seperation», ironisk nok, siden dette er en film man ikke vil separere seg fra. Man vil huske den i lang tid fremover og la den bli et filmminne verdt å ta vare på.

Noen anmeldelser av filmen:

«NADER OG SIMIN – ET BRUDD kunne neppe vært mer konkret, mer aktuell, mer dramatisk. Perfekt håndverk, strålende skuespill og elegant fotografi. Filmen nøster opp en serie av katastrofale følger av et ekteskapsbrudd og tar opp dype moralske spørsmål uten å dømme.» – The Wall Street Journal

«Årets beste film» – NRK P2

«Små hvite løgner kan få store svarte konsekvenser. . Dette er et solid drama som ikke gir noen enkle svar, men stiller kloke spørsmål» – P3 Filmpolitiet

Tekst: Katharina Mila Hesby

Kilder:
Kosmorama: katalog for 2011.
http://www.filmweb.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s