Mat på film

Vi tenker litt på kombinasjonen mat og film på Kosmorama-kontoret om dagen. Det er en kombinasjon vi liker godt! Tenk på alle de fantastiske filmene hvor mat står sentralt i handlingen. Det er utrolig hvor levende og appetittvekkende fremstillingen av et måltid kan være på film, til tross for at vi ikke kan lukte eller smake det.

I for eksempel Chocolat blir vi forført av den fantastiske allsidige og delikate sjokoladen i hendene til en vakker og utradisjonell kvinne. Hun snur en liten landsby i Frankrike på hodet med sine nye ideer og med god hjelp av utsøkt sjokolade som viser seg å kunne brukes til langt mer enn bare å stilne søtsuget. Johnny Depp er for øvrig også til å spise opp i den filmen. Nam.

Men det er ikke bare søte, snille filmer som bruker mat som et virkemiddel. Tradisjonell italiensk mat er nesten like viktig som alle intrigene i Gudfaren triologien. Det er jo rundt middagsbordet de viktige beslutninger tas. Kanskje man til og med plukker opp et triks eller to? Clemenza har oppskriften klar:

«Heh, come over here, kid, learn something. You never know, you might have to cook for 20 guys someday. You see, you start out with a little bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in some tomatoes, tomato paste, you fry it; ya make sure it doesn’t stick. You get it to a boil; you shove in all your sausage and your meatballs; heh…? And a little bit o’ wine. An’ a little bit o’ sugar, and that’s my trick.» – Clemenza

Mat er en så stor del av livet. Tenk på alle de viktige stundene i livet hvor mat har en helt sentral plass. En stor familiemiddag på juleaften, en romantisk middag på det første stevnemøte, burgeren som drypper av fett dagen etter en fuktig kveld på byen. Når man skal kose seg tyr man ofte til god mat, for å gjøre både kropp og sjel lykkelige. Mat på film kan inspirere, men det er ikke alle matfilmer som man burde følge rådene til. Delicatessen og Sweeney Todd er eksempler på utradisjonell matlaging hvor man ikke er særlig nøye på hvor kjøttet kommer fra. Pass deg, ellers så spiser du naboen. Takk for maten, sier nå jeg…

Men stort sett så er mat på film en veldig fin ting, som det er i livet også. Filmer som Ratatoille, Julie & Julia, Babettes Gæstebud, Soul Food er alle eksempler på det. Men å ha det som yrke er noe helt annet enn å kose seg med det hjemme. Det kan være hardt og brutalt og krever lidenskap og disiplin. Kosmorama vil utforske kombinasjonen mat og film videre. Under festivalen skal vi vise en dokumentarfilm om Noma, en av Københavns mest anerkjente restauranter, og filmen blir fulgt av et arrangement på Rica Nidelva med servering. Ikke nabokjøtt, lover.

Hva er din yndlings-matfilm?

Tekst: Vanja Ødegård
Bilder: www.imdb.com 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s